In oktober is het autism awareness month in Canada. Hierdoor zag ik veel over autisme voorbij komen op socials. Door alle video’s die ik voorbij zag komen, kwam ik zelf tot de ontdekking dat ik niet alleen autistische kenmerken bezit, maar ook die van ADHD.
En zoals het een echte autist betaamt, dook ik in een rabbit hole met informatie over AuDHD: de combinatiediagnose autisme en ADHD.
In die rabbit hole vond ik een geweldige aflevering van de podcast Hacking Your ADHD.
Deze podcast was geweldig en ik genoot zo van het luisteren, dat ik dacht: deze moet in de nieuwsbrief van november. Better yet, neurodivergency will be the theme of the month!
En dit cadeautje van een nieuwsbrief krijg je vandaag van mij, op mijn verjaardag in de hoop dat jij me er een cadeau voor teruggeeft. Abonneer je je op de nieuwsbrief? Het kost je slechts 5 euro en je krijgt er veel voor terug.
Genietze!
Ezra: een film over autisme met een autistische acteur
Wat een paar jaar geleden misging bij de film Sia1, gaat goed bij Ezra. Het scenario is geschreven door Tony Spiridakis, vader van een autistische en anders neurodivergente zoon. Bij het maken van de film was er een crew die bestond uit mensen met familieleden en andere naasten die neurodivergent zijn. Bovendien wordt een van de hoofdrollen, namelijk die van Ezra, gespeeld door de autistische William Fitzgerald.
Ezra gaat over een vader die co-ouderschap over zijn autistische zoon met zijn ex-vrouw deelt. Wanneer zijn ex en haar nieuwe partner ervoor kiezen medicatie in te zetten bij de jongen, neemt de vader het drastische besluit zijn zoon te ontvoeren in de hoop hem daarmee te redden.
Ik vind het een prachtige, maar ook pijnlijke film. Het toont het pijnlijk realistische beeld van ouders die autisme niet altijd goed snappen, of niet willen accepteren. Ze willen een kind dat meegaat met de rest en hebben niet door dat ze daarmee hun kind juist een fijn leven en soms een kans op een conventioneel succesvol leven ontzeggen.
Tegelijkertijd was het mooi om te zien hoe de vader hierin groeit en eigenlijk wel mee moet gaat in de behoeften van zijn kind.
Maar het mooiste is hoe je de generaties van autisme binnen families terugziet. Het is oh zo duidelijk, althans, voor ons autisten.
Intersectionele representatie in boeken
Voor boeken met goede representatie van neurodivergente personen deelde Anya een zorgvuldig geordende lijst op TikTok, cause Anya doesn’t gatekeep. Van haar ruime selectie ligt ik er 5 uit. Bekijk vooral haar TikTok voor de andere boekentips, want ook die zijn het bekijken waard.




Café Con Lychee gaat over Theo en Gabi. Hun ouders zijn rivalen met aan de ene kant een Aziatisch-Amerikaans café en aan de andere kant een Puerto Ricaanse bakkerij. Wanneer er een nieuw fusion cafe in de buurt komt, die beide zaken bedreigt, moeten Theo en Gabi samenwerken om ervoor te zorgen dat het café en de bakkerij blijven bestaan.
Theo, ADHD’er, doet dit vooral omdat hij het stadje wil verlaten. Om dat te kunnen, moeten zijn ouders verzekerd zijn van inkomsten. Gabi, die last heeft van anxiety, doet dit vooral omdat hij nog niet de moed heeft om zijn eigen dromen na te jagen en het familiebedrijf zijn toekomst is.
Het probleem is dat ze elkaar niet echt liggen. Will they be able to put their differences aside?
Word volwassen, Eve Brown is het derde en laatste boek uit de reeks: Zussen Brown. Het is een romantisch boek met maar liefst twee autistische hoofdpersonen. Al kan het zo zijn dat Eve misschien wel AuDHD is, volgens die reddit-draadje.
“'Word volwassen, Eve Brown' van Talia Hibbert gaat over Eve, de wildste van de drie zussen Brown. Hoe ze ook haar best doet om alles goed te doen, het gaat altijd mis. Wanneer ze een dure bruiloft van iemand verpest, wordt het haar ouders te veel. Tijd dat Eve volwassen wordt! Ze solliciteert bij de bed & breakfast van Jacob Wayne, maar hij ziet dat niet zitten. Totdat Eve hem aanrijdt met haar auto en hij zijn arm breekt. Binnen no time is Eve zijn leven binnengedrongen. Hoe meer tijd ze met elkaar spenderen, hoe dichter ze naar elkaar toe groeien.”
De andere delen uit de reeks van Talia Hibbert zijn ook het lezen waard. Zoek het uit, Chloë Brown is het eerste deel. Het boek gaat over de chronische zieke Chloë die na een bijna-dood-ervaring een bucketlist maakt met daarop onder andere dronken worden, motorrijden, betekenisloze lekkere seks hebben én iets slechts doen.
Deel 2 is Snap de hint, Dani Brown. Dit boek gaat over Danika Brown, een vrouw met een focus op zakelijk succes die seks ziet als iets om stress te verlichten. Zij ontmoet een sexy man met wie ze graag casual seks wil. Echter blijkt hij een hopeloze romanticus.
Dan gaan we weer verder met de lijst: Lakelore. Lakelore is een verhaal over twee non-binaire, trans- en neurodivergente, Mexicaanse tieners die een magische wereld onder een meer ontdekken. Iedereen die in de buurt woont kent de verhalen over het etherisch landschap waarvan wordt gezegd dat het half lucht, half water is. Maar is het echt, of is het een mythe?
Is het je al opgevallen dat alle genoemde boeken een erg intersectionele benadering hebben? I love it!
Zoen me toch ik zwicht is geschreven door en gebaseerd op de ervaringen van de autistische schrijver, Helen Hoang. Het gaat over Stella. Stella heeft een briljant wiskundig brein, maar is socially awkward en heeft daardoor weinig liefdeservaring. Ze haat seks, maar wil praktijkervaring opdoen dus huurt ze een escort in. Al gauw verlangt ze niet alleen naar het fysieke, maar naar meer. “En het patroon dat ze ontdekt, zal Stella ervan overtuigen dat liefde de beste logica is...”
Ook Schildpadden tot in het oneindige is gebaseerd op de ervaringen van de schrijver. John Green zegt hierover zelf: “Dit is mijn eerste poging om openlijk te schrijven over de stoornis waar ikzelf sinds mijn vroegste jeugd mee worstel. Het verhaal is verzonnen, maar gaat wel degelijk ook over mij persoonlijk.”
Het boek gaat over Aza Holmes, een meisje dat worstelt met een dwangstoornis en klem komt te zitten in de verstikkende spiraal van haar gedachten. Het begint met een nieuwsbericht over een voortvluchtige miljardair en de grote beloning voor de gouden tip over zijn verblijfplaats. Aza gaat met haar beste vriendin Daisy op zoek naar de miljardair en komt in aanraking met zijn zoon. Haar stoornis zit haar nieuwe liefdesgevoelens echter in de weg.
Voor degenen die lezen eigenlijk helemaal niet zo fijn vinden: dit boek is verfilmd. Turtles all the way down is te bekijken op HBO Max.
Mattia Maurée en AuDHD Flourishing
Dan wil ik als laatst nog even terugkomen op de gast in de eerst genoemde podcast: Mattia Maurée. In mijn rabbit hole kwam ik hen ook als gast tegen bij een andere podcast en kwam ik al snel tot de conclusie dat Mattia de reden is dat ik zo aandachtig naar de podcast aan het luisteren was.
Ik vind diens stemgeluid fijn, de verhalen die Mattia vertelt zijn herkenbaar en Mattia’s story telling is echt mijn ding. Gelukkig heeft hen dus ook een eigen podcast: AuDHD Flourishing.
De eerste aflevering legt ook duidelijk uit hoe AuDHD er in de praktijk uitziet.
Wat vond je ervan?
Zoals altijd ben ik ontzettend benieuwd naar je mening over de tips in deze nieuwsbrief. Die mogen lekker makkelijk als comment, maar het is echt fijn als je dat op Instagram wil laten weten, want dan kunnen anderen lezen hoe geweldig deze nieuwsbrief is.
En het is ten slotte mijn verjaardag. Dus mag ik dit verzoek alsnog op een cadeautje gooien?
*Onlangs deelde Sia dat ze zelf ook de diagnose autismespectrumstoornis heeft.
Bedankt voor deze tips! Ik heb onlangs Indigo gelezen van Roxanne Wellens. Dit gaat over een jonge vrouw die op haar 24e wordt gediagnosticeerd met Autisme en ADHD. We lezen hoe zij hier mee om gaat en zichzelf opnieuw leert kennen. De auteur heeft ook AUDHD. Vond het een mooi boek. Uit jouw lijst spreken Lakelore en de podcast mij het meeste aan 😁